Vraag het de Erfgoedondernemers
Vraag het de Erfgoed Ondernemers
Van elkaar kun je leren
Ontwikkelen op het gebied van ondernemen doen we samen bij de Erfgoed Ondernemer! Wij geloven dat ieder ambacht en iedere ondernemer eigen kwaliteiten heeft die ze kunnen delen met anderen, buiten het eigen vakgebied om. Op deze manier groeien de ondernemers continu en worden ambachtsbedrijven toekomst gereed!
Vind elkaar
Steeds meer ondernemers in de ambachten sluiten zich aan bij de Erfgoedondernemer om van en met elkaar te leren. Je kunt op dit platform de juiste connectie maken en vragen stellen aan de andere ondernemers.
Wat vinden andere Erfgoed Ondernemers
Groenpartners
Erfgoedhovenier

Hoe het begon
Groen erfgoed was zo’n 20 a 25 jaar geleden nog helemaal niet hip. Dat was toen ook niet nodig. Er was werk genoeg. Maar tijden veranderen. Met de komst van online media en concurrentie van grotere bedrijven moet er meer ondernemer-expertise komen binnen de ambachten. Zo kunnen we vakkennis van andere ambachten gebruiken om ons eigen ambacht sterker te maken. Dat kan bijvoorbeeld met opleidingen.
Hoe zetten jullie bij Groenpartners in op de toekomst?
Dat doen ze bij Groenpartners bijvoorbeeld door het aanbieden van snoeicursussen. Ze bieden snoeicursussen in de beredeneerde snoei (een specifieke manier van snoeien voor fruitbomen). “Daar delen onze werknemers in mee. Wij delen kennis door middel van de groenpartners app. en daarbij heb ik me als vierde in Nederland laten certificeren als erfgoedhovenier. Dat betekent dat ik me goed in de markt kan zetten ten opzichte van grotere partijen die dat niet zijn.”
Andere manieren waar ze bij Groenpartners op inzetten is het actief aanwezig zijn in de markt. Netwerken dus. Melle gaat veel het land in om aanwezig te zijn op bijeenkomsten “Hoe vaker ze je zien langskomen hoe beter het is.”.
Wat daarbij volgens Melle ook helpt is het actief zijn op social media. “Ook daar kom je toch langs en dat blijft toch hangen bij mensen.”
De meerwaarde van een platform
“Het is super belangrijk als erfgoed ondernemer om kennis te hebben van andere ambachten. Het gaat hier niet alleen over vakinhoudelijke kennis maar ik denk ook dat we enorm veel kunnen leren van hoe we onze bedrijven runnen. Ik denk dat het ook goed is om met elkaar die kennis te delen. Hoe hou je als metselaar, een eenpitter, je hoofd boven water? Maar hoe kan je ook gebruik maken van de unieke plek die je inneemt als erfgoed ondernemer omdat je net even wat meer kennis hebt dan de gemiddelde metselaar of hovenier. Dat is een heel belangrijk punt waarover we nog veel van elkaar kunnen leren.”
Wat zijn aandachtspunten in de toekomst?
“Opleidingen moeten nog verder uitgebreid worden, in alle ambachten. Hier moet volgens mij veel meer publiciteit aan gegeven worden. En dan daarna moet je goed kijken hoe je die mensen ook binnen je bedrijf kan houden. Want de mensen zijn gewoon het goud van je onderneming. En dat kan alleen maar als ze goed geïnstrueerd zijn, gepassioneerd over hun vak en over heel veel kennis beschikken”.
Wil je meer weten over wat Melle Wierper van Groenpartners en haar blik op de toekomst van de erfgoed ondernemers in Nederland?
Check hier het hele interview:
Ijzersmid

“Respecteer het verleden en omarm de toekomst.”
Wij spraken Reinier Hoving over zijn leven als smid, over aangesloten zijn bij De Erfgoed Ondernemer en hoe hij de toekomst van ondernemen voor zich ziet.
Tijdens dit interview kwamen we achter de liefde en passie die Reinier en de rest van de smeden in Nederland hebben voor hun vak. “We zijn allemaal gek op ons werk, dus als we dat kunnen delen met elkaar, dan doen we dat ook heel graag.”
Kun je iets vertellen over jezelf, wat je doet en waarom je dat zo leuk vindt?
“Ik ben Reinier Hoving en ik heb een smederij, waar ik smeedwerk maak. Dat zal vast iedereen zeggen, maar ik heb het mooiste werk dat er bestaat. Iedere dag mag ik vuurtjes stoken en dat doe ik graag. Ik maak veel gereedschappen voor collega smeden, hang- en sluitwerk, sier-en kunstsmeedwerk, beetje restauratiewerk, hekwerken. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Er zijn veel smeden die van alle markten thuis zijn.”
Is dat ook de kracht van jullie, van vele markten thuis zijn?
“Ja dat is een kracht, maar we vinden het ook gewoon heel erg leuk. Als iemand met een opdracht aankomt, die niet gelijk in je straatje past, dan is dat toch wel aanlokkelijk om aan te nemen en ermee aan de gang te gaan. Je kunt er namelijk ook gelijk van leren en dat vind ik persoonlijk erg fijn.”
Waarom ben jij als smid aangesloten bij De Erfgoed Ondernemers?
“Wat ik zo leuk vind aan dit initiatief is dat er een mix gemaakt wordt tussen de verschillende ambachten, die ik anders niet zo snel zou ontmoeten.” Dat vind ik heel waardevol. Daarnaast is er tegenwoordig echt meer nodig dan alleen maar een mooi smeedwerk maken. Je hebt met veel verschillende klanten te maken en de manier waarop je contact hebt met klanten is veranderd. “Dat zijn dingen die van belang zijn voor het voeren van een goede bedrijfsvoering gericht op de toekomst.” Daar voegt Reinier nog een spreuk van zijn oude leermeester aan toe: “Respecteer het verleden en omarm de toekomst.”
Dankjewel Reinier voor de mooie woorden.
Wil je meer weten over wat Reinier vind van het leven als ijzersmid en zijn blik op de toekomst van de erfgoed ondernemers in Nederland?
Check hier het hele interview: